پیام خود را بنویسید
دوره 13، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 391-374 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Anjerani N, Bigdeli Rad V, Pakzad S. A Comparative Study on the Realization of Urban Resilience in Three Old, Moderate, and New Fabrics of Qazvin City, Iran Based on Perceptions of Residents. Disaster Prev. Manag. Know. 2023; 13 (3) :374-391
URL: http://dpmk.ir/article-1-630-fa.html
انجرانی ناصر، بیگدلی راد وحید، پاکزاد شادی. نگرشی تطبیقی بر میزان تحقق تاب‌آوری شهری براساس واقعیات و تصورات در 3 بافت قدیمی، میانی و جدید شهر قزوین. دانش پیشگیری و مدیریت بحران. 1402; 13 (3) :374-391

URL: http://dpmk.ir/article-1-630-fa.html


1- گروه شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران.
چکیده:   (1244 مشاهده)
زمینه و هدف بحث تاب‌آوری شهری امروزه مهم‌ترین بحث در ساماندهی شهرها محسوب می‌شود. شهر تاب‌آور، شهری است که برای آماده شدن و پاسخ‌گویی به همه گونه مخاطرات طبیعی و انسانی، ناگهانی و کند، مورد انتظار و غیرمنتظره ارزیابی، برنامه‌ریزی و اقدام می‌کند. حال این موضوع با وجود تنوع بافتی در یک شهر اهمیت بیشتری می‌یابد، زیرا باید با‌توجه‌به ویژگی‌های هر بافت تمهیدات خاصی ازنظر تاب‌آوری مدنظر قرار گیرد. همچنین توجه به نظر ساکنین که اصلی‌ترین مالکین شهرها هستند باید در تاب‌آور کردن شهرها مدنظر قرار گیرد.حال مهم‌ترین هدف تحقیق حاضر این است که تفاوت‌های موجود در بافت جدید، میانی و قدیم در شهر قزوین بررسی کند و وجود ارتباط معناداری بین واقعیات (شاخص‌های عینی) وتصورات (شاخص‌های ذهنی) در‌زمینه تاب‌آوری شهری در شهر قزوین را تعیین کند.
روش نمونه موردی موردمطالعه در این تحقیق شهر قزوین است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی‌تحلیلی است و به‌منظور بررسی تفاوت میان بافت جدید، میانی و قدیم از آزمون کروسکال والیس استفاده ‌شده و به‌منظور سنجش ارتباط بین واقعیات و تصورات از ضریب همبستگی پیرسون استفاده ‌شده است.
یافته ها یافته‌های این تحقیق بیانگر آن است که در ابعاد نهادی، کالبدی، اجتماعی و اقتصادی جز در برخی از شاخص‌ها بافت جدید وضعیت به‌مراتب بهتری نسبت به سایر بافت‌ها دارد و سایر بافت‌ها نیازمند رسیدگی در‌زمینه تاب‌آوری شهری هستند. همچنین مشخص شد در شهر قزوین ارتباط معناداری بین نظر مردم و عینیات در‌زمینه تاب‌آوری وجود دارد. 
نتیجه گیری نتایج مربع کای در آزمون کروسکال والیس نمایشگر آن بود که تفاوت معناداری در‌زمینه تاب‌آوری شهری در بافت جدید، میانی و قدیمی شهر قزوین وجود دارد. همچنین ضرایب مثبت و معنادار ضریب اسپیرمن نشانگر آن بود که ارتباط معناداری بین شاخص‌های عینی و ذهنی تاب‌آوری شهری وجود دارد. نتایج این تحقیق می‌تواند در شهرداری قزوین و سایر نهادهای مرتبط با مدیریت بحران استفاده شود.
متن کامل [PDF 9050 kb]   (108 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (55 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/7/8 | پذیرش: 1402/8/28 | انتشار الکترونیک: 1402/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی دانش پیشگیری و مدیریت بحران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb